Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Ziaristi nãscuti si ziaristi fãcuti

Posted by daurel pe 28 aprilie 2009

Am devorat zeci de ani ziare si reviste: politice, social- economice, tehnice si chiar literare.
Nu mã mândresc cu asta. Nu mi-au folosit la nimic, deoarece se aplica principiul gnoosferei; cu cât stii mai mult, cu atat vii in contact cu noi suprafete necunoscute si-ti dai seama ca stii doar jumatate; suntem mereu la jumãtatea cunoasterii!
Revin la ziaristi.
Pe multi ii citeam de dinainte de 1989: P.M. Bacanu, Al.Mironov (!), N. Manolescu… Dupa Revolutie l-am citit si pe I. Cristoiu, C.T. Popescu,  Tia Serbanescu, M. Dinescu, E. Hurezeanu, St. Tanase…Nu-i mai amintesc pe cei aparuti in ultimul deceniu, pentru demonstatie imi ajung cei mentionati.
Ideea este:  ziaristii talentati isi cunosc cititorii si nu-i socheaza. Mai mult: isi iau pe cititori cu binisorul…
Privind din partea cealalta, noi, cititorii, asteptãm ca ziaristii sa ne confirme prejudecatile!  Inclusiv sa fie de aceasi religie cu noi! Nici nu mai amintesc faptul ca ii consideram cu aceasi optiune politica… ; si orientare sexuala!
Recunosc, aici si acum, ca dintre toti cei enumerati mai am incredere in judecata lui Emil Hurezeanu, care se pare, sau imi convine sa cred, l-a convertit, partial, pe C.T. Popescu! (sper sa nu citeasca orgoliosul!)

Desigur,  apreciez cativa ziaristi si ziariste din noua generatie, scoliti si masterati in publicistica, dar nu ii voi nominaliza…Tocmai scolirea celor tineri este problema: cine i-a scolit, cum i-a format, dar mai ales de la ce materie prima s-a pornit? Ce pregatire si determinare au noii veniti in jurnalism?…
Povestea articolului de azi este adevarata, am auzit-o de la dl.Dinescu, in vremea cand era mai spiritual. Iata ce spunea poetul de la Slobozia:
Prin 1950 s-a deschis o „facultate de poeti”. Se punea problema  formarii noilor poeti necesari orânduirii comuniste (Voiculescu era la inchisoare, Blaga interzis, Arghezi si Calinescu nu pactizasera, inca, cu noua putere)
Pentru noua facultate au fost „recrutati”  mai multi tineri sãraci si cinstiti; deci s-a intrat  fãra examen.
Dupa trei ani, comisia de examinare a acordat diploma de licenta unui singur tânar: Nicolae Labis!

4 răspunsuri sa “Ziaristi nãscuti si ziaristi fãcuti”

 1. Ale said

  In concluzie ziaristii buni sunt fie cei care au stofa, fie cei care au avut de la cine invata. Dar cum ii recunoastem? Ei bine, ziaristii buni sunt aceia care ne confirma prejudecatile :-). Cred ca ai dreptate!

 2. daurel said

  @Ale, tocmai asta voiam sa reiasa!

 3. Eu nu prea cunosc ziaristi…nici ziare nu mai citesc,asta nu inseamna ca nu am cateva simpatii.Cei enumerati de tine,Emil Hurezeanu,CTP sunt preferatii de mine,mai sunt si ziaristi tineri,de exemplu Tiberiu Lovin al carui site il vizitez
  http://www.reportervirtual.ro/.
  Datorita lui am aflat si despre altii,am citit cateva reportaje si interviuri deosebite.

 4. daurel said

  @Supravietuitor, cunosc ziaristi, strict in sensul ca-i citesc; nu ma refer la ziaristii afirmati in ultimul deceniu! Multumesc pt. comentariu si recomandare. Bucurii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: